ADR | RID
ADR είναι το ακρωνύμιο (Accord european relatif au transport international des merchandises Dangereuses par Route) της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας σχετικά με τις Διεθνείς Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων που πραγματοποιούνται οδικώς. Η οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, εκτός από ορισμένα εξαιρετικά επικίνδυνα εμπορεύματα, επιτρέπεται αρκεί να συμμορφώνεται με τις διατάξεις των τεχνικών παραρτημάτων της Συμφωνίας. Αντίστοιχα, υπάρχει η συμφωνία σχετικά με τις μεταφορές που πραγματοποιούνται σιδηροδρομικώς και αναφέρεται με τα αρχικά RID (Reglement International concernant le transport des marchandises angereuses par chemin de fer).
Τα παραρτήματα των Συμφωνιών ADR και RID επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως ανά διετία). Τις νέες εκδόσεις τις ενσωματώνει κάθε φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό μορφή Οδηγίας, με την οποία εναρμονίζουν το εθνικό τους δίκαιο και εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Στην Ελλάδα, από τις 7 Οκτωβρίου 2013 εφαρμόζεται η έκδοση των ADR/RID 2013, η οποία έχει εναρμονιστεί στην ελληνική νομοθεσία με την KYA 40955/4862/2013, «προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2012/45/EE σχετικά με τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων».
Σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία, κάθε επιχείρηση, της οποίας οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη μεταφορά, συσκευασία, φόρτωση, πλήρωση ή εκφόρτωση επικίνδυνων εμπορευμάτων οδικώς ή/και σιδηροδρομικώς, θα πρέπει να διορίζει «Σύμβουλο Ασφαλείας για τη Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ)», υπεύθυνο για την αποφυγή κινδύνων εγγενών σε τέτοιες δραστηριότητες όσον αφορά σε άτομα, ιδιοκτησίες και στο περιβάλλον. Οι ΣΑΜΕΕ κατόπιν κατάρτισης, λαμβάνουν ύστερα από εξετάσεις το κατά νόμο οριζόμενο πιστοποιητικό.
Η GEP διαθέτει πιστοποιημένους Συμβούλους Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων και αναλαμβάνει την παροχή συμβουλών και την παρακολούθηση τήρησης των σχετικών διατάξεων της νομοθεσίας (π.χ. ταξινόμηση των εμπορευμάτων, τις διαδικασίες αποστολής, τις απαιτήσεις για την κατασκευή και τον έλεγχο των συσκευασιών, των δεξαμενών κλπ, τις συνθήκες μεταφοράς, φόρτωσης, εκφόρτωσης, διαχείρισης, τις απαιτήσεις για τα πληρώματα και το όχημα).