ATEX – Μελέτες Προστασίας από Εκρήξεις

Η διαχείριση κινδύνων σε εγκαταστάσεις με υλικά που μπορεί να δημιουργήσουν εκρηκτικές ατμόσφαιρες είναι αναμφίβολα μια πολυσύνθετη  και απολύτως αναγκαία διαδικασία για την προστασία των εργαζομένων και της εγκατάστασης.

Ως εκρηκτική ατμόσφαιρα ορίζεται το μείγμα αέρα με εύφλεκτες ουσίες υπό μορφή αερίων, ατμών, σταγονιδίων ή σκόνης, όπου μετά την ανάφλεξη η καύση μεταδίδεται σε όλο το μείγμα.

Η μελέτη προστασίας από εκρήξεις ATEX πέραν του υποχρεωτικού της χαρακτήρα μπορεί να αποτελέσει ένα «εργαλείο»  ασφάλειας, για επιχειρήσεις και βιομηχανικές μονάδες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

Τι είναι η μέλετη ΑΤΕΧ

Ο όρος ΑΤΕΧ προέρχεται από τα αρχικά AΤmosphère EXplosive που σημαίνει εκρηκτική ατμόσφαιρα. Το έγγραφο προστασίας από εκρήξεις – Μελέτη ΑΤΕΧ, αφορά στην προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων που είναι δυνατόν να εκτεθούν στην εργασία τους, σε κίνδυνο από εκρηκτικές ατμόσφαιρες.

Τι αξιολογούμε στη μελέτη ΑΤΕΧ

Στο πλαίσιο σύνταξης του εγγράφου προστασίας από εκρήξεις ΑΤΕΧ, αξιολογούνται

  • η πιθανότητα δημιουργίας εκρηκτικών ατμοσφαιρών και η διάρκειά τους,
  • η πιθανότητα παρουσίας και ενεργοποίησης των πηγών ανάφλεξης,
  • οι εγκαταστάσεις, οι χρησιμοποιούμενες ουσίες και οι μέθοδοι εργασίας, και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις τους.

Επιπλέον, στο έγγραφο προστασίας από εκρήξεις ΑΤΕΧ αναφέρονται

  • οι κίνδυνοι εκρήξεων,
  • τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων,
  • οι χώροι που έχουν ταξινομηθεί σε ζώνες (area classification),
  • τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και οι χώροι στους οποίους αυτά εφαρμόζονται.

Ο νόμος

Η σχετική ελληνική νομοθεσία είναι το Π.Δ. 42/2003 για τη “βελτίωση της προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων που είναι δυνατόν να εκτεθούν σε κίνδυνο από εκρηκτικές ατμόσφαιρες”, ορίζει ότι ο εργοδότης οφείλει να αξιολογεί τους ειδικούς κινδύνους που οφείλονται σε εκρηκτικές ατμόσφαιρες, να συντάσσει και να ενημερώνει το έγγραφο προστασίας από εκρήξεις – μελέτη ΑΤΕΧ.

ATEX από τη GEP

H GEP αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών ΑΤΕΧ, για επιχειρήσεις και βιομηχανικές μονάδες, σε τεχνικό και σε οργανωτικό επίπεδο. Η ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων της GEP, απαρτίζεται από χημικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς και ηλεκτρολόγους μηχανικούς, οι οποίοι πραγματοποιούν επιτόπια επιθεώρηση στους προς εξέταση χώρους, προκειμένου να εκπονήσουν το έγγραφο προστασίας από εκρήξεις – μελέτη ΑΤΕΧ, με βάση τη νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, για τον εντοπισμό και την διαχείριση των κινδύνων από εκρήξεις.

Share :