BBS – Προγράμμα Επίτευξης Ασφάλειας Βασισμένης στη Συμπεριφορά & Έρευνα Επιπέδου Κουλτούρας Ασφάλειας

Τι είναι το Πρόγραμμα BBS – Behavior Based Safety

Είναι γεγονός ότι κάθε εταιρεία που επιλέγει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα BBS (Behavioral Based Safety), γυρίζει σελίδα από το χθες στο σήμερα και οδεύει προς ένα καλύτερο μέλλον χρησιμοποιώντας βέλτιστες πρακτικές και καινοτομία, που ξεκινούν πρώτα απ΄ όλα από τους ανθρώπους της.

Το Πρόγραμμα BBS (Behavior Based Safety) αφορά την επίτευξη ασφαλούς συμπεριφοράς στους εργασιακούς χώρους και αποτελεί ένα εργαλείο για την εξάλειψη των ατυχημάτων. Βασίζεται στην ασφαλή συμπεριφορά του ατόμου, δηλαδή την συνειδητή επιλογή μιας ασφαλούς ενέργειας και την απόρριψη μιας μη ασφαλούς ενέργειας, που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την εμφάνιση ατυχήματος.

Μέσα από το πρόγραμμα BBS (Behavior Based Safety) διαμορφώνεται η εταιρική Κουλτούρα Ασφάλειας (Safety Culture).

Οφέλη από την υλοποίηση Προγράμματος BBS

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι οργανισμοί που επιλέγουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη της ασφάλειας στην εργασία και την συναφή παιδεία έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, που καθορίζουν την πορεία τους και τη θέση τους στη διεθνή αγορά. Μέσω της θετικής αλλαγής στην νοοτροπία για την ασφάλεια στην εργασία ουσιαστικά διαμορφώνουν εταιρική υπευθυνότητα υψηλού επιπέδου.

H διαδικασία υλοποίησης ενός προγράμματος BBS

H υλοποίηση ενός προγράμματος BBS (Behavior Based Safety) αποτελεί μία στρατηγική εταιρική επιλογή, με συγκεκριμένο σχεδιασμό, διαδικασίες και ενέργειες. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του είναι η ενεργή συμμετοχή και η δέσμευση όλων των μερών ενός οργανισμού γιά το τελικό αποτέλεσμα.
Ένα πρόγραμμα BBS (Behavior Based Safety) υλοποιείται σε 3 φάσεις:

  • Έρευνα επιπέδου κουλτούρας ασφάλειας – Προσδιορισμός του υφιστάμενου επιπέδου Κουλτούρας Ασφάλειας (Safety Culture) του οργανισμού.
  • Κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου – Επιλογή του επιθυμητού επιπέδου και ορισμός της διαδρομής.
  • Συστηματική παρακολούθηση συμπεριφοράς – Εφαρμογή σχεδίου δράσης και τακτική ανασκόπηση.

Ολιστική διαχείρηση της Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας

H GEP συστήνει στις επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία της χώρας μας, την ολιστική προσέγγιση στην Υγεία και Ασφάλεια για την πληρέστερη πρόληψη κάθε κινδύνου.

Η προσέγγιση αυτή συνοδεύεται από γενικότερες πολιτικές, προγράμματα και οργανωτικές πρακτικές, που προστατεύουν τον εργαζόμενο από κινδύνους και ασθένειες και προωθούν την κουλτούρα πρόληψης. Η αλλαγή αυτή έχει μακροπρόθεσμη θετική επίπτωση στην Υγεία, Ασφάλεια και Ευημερία των εργαζομένων και αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

H επιλογή της GEP στην υλοποίηση του BBS στην επιχείρησή σας

Η GEP καινοτομεί με το BBS (Behavior Based Safety), το Πρόγραμμα Επίτευξης Ασφαλούς Συμπεριφοράς που δημιουργεί την ολιστική προσέγγιση της ΥΑΕ σε τεχνικό και διοικητικό /οργανωτικό επίπεδο, προάγοντας τη δημιουργία Κουλτούρας Ασφάλειας στην καθημερινότητα της επιχείρησης.

Εχοντας εφαρμόσει με επιτυχία πλήθος προγραμμάτων BBS σε επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων και παρακολουθώντας κάθε νέα ερευνητική εξέλιξη στο θέμα αυτό, η GEP διαθέτει έμπειρα και ειδικά καταρτισμένα στελέχη για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων επίτευξης Ασφάλειας Βασισμένης στη Συμπεριφορά των εργαζομένων – BBS.

Safety Culture/Perception Survey

Η GEP έχει αναπτύξει και εφαρμόζει μιά ειδική μέθοδο αποτίμησης του επιπέδου της Κουλτούρας Ασφάλειας – Safety Culture Survey – σε επιχειρήσεις κάθε τύπου.

Εφαρμόζοντας την αποτίμηση – αξιολόγηση του υφιστάμενου επιπέδου κουλτούρας και αντίληψης ασφάλειας, τα στελέχη της GEP θα σας δώσoυν συγκεκριμένα και ποσοτικά στατιστικά με το επίπεδο κουλτούρας ΥΑΕ στην επιχείρησή σας.  Παράλληλα, θα σας παρέχουν τεκμηριωμένες προτάσεις στρατηγικού σχεδιασμού και αξιόπιστες λύσεις εφαρμογής,  για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της κατάλληλης διαχειρησης της ΥΑΕ στην επιχείρηση που εκπροσωπείτε.

Share :