SEVESO – Μελέτες Αντιμετώπισης Κινδύνων από Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης

Η Κοινοτική Οδηγία SEVESO αφορά τα θέματα ασφάλειας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Αποτελεί το βασικό εργαλείο για τον προσδιορισμό του κινδύνου ΒΑΜΕ και την εκτίμηση των επιπτώσεων αυτών στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Κοινοποίηση και Μελέτη ΑσφαλείαςΝομοθεσία SEVESO – αφορά σε κανόνες, μέτρα και όρους για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών σε εγκαταστάσεις.

Τι περιλαμβάνει η κοινοποίηση της μελέτης Ασφάλειας (SEVESO)

Η Κοινοποίηση SEVESO περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή των στοιχείων της εγκατάστασης, κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών και ποσότητες, εκτίμηση της πιθανότητας πρόκλησης ατυχήματος μεγάλης έκτασης λόγω της θέσης της και της εγγύτητάς της, με άλλες επικίνδυνες εγκαταστάσεις (φαινόμενο domino), κ.α.

Η Μελέτη Ασφάλειας περιλαμβάνει αναλυτικότερες πληροφορίες, όπως:

  • στοιχεία για το σύστημα διαχείρισης της Ασφάλειας και την οργάνωση της εγκατάστασης.
  • παρουσίαση του περιβάλλοντος της εγκατάστασης (γεωγραφική θέση, μετεωρολογικά στοιχεία κ.ά.).
  • περιγραφή της εγκατάστασης (επικίνδυνες ουσίες, διεργασίες κ.ά.).
  • επικινδυνότητα ατυχήματος (σενάρια ατυχημάτων, αίτια, συνέπειες κ.ά.).
  • μέτρα προστασίας και παρέμβασης για τον περιορισμό των συνεπειών μεγάλου ατυχήματος.

Ο νόμος
Η Ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 172058/2016 (ΦΕΚ 376 Β’) εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Seveso III (Οδηγία 2012/18/ΕΚ) και περιγράφει τις υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων όπου υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι από ατυχήματα μεγάλης έκτασης. Βασική υποχρέωση των φορέων αυτών είναι η σύνταξη και υποβολή στις αρμόδιες αρχές της Κοινοποίησης της Μελέτης Ασφάλειας (SEVESO) ανάλογα με τις ποσότητες των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις.

SEVESO από τη GEP

Η GEP διαθέτει έμπειρα και ειδικά καταρτισμένα στελέχη για την ασφαλή συμμόρφωση στην Νομοθεσία SEVESO κάθε τέτοιας επιχείρησης. Εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό με πολυετή εμπειρία αναλαμβάνει την σύνταξη της απαραίτητης τεκμηρίωσης, και την παρακολούθηση της διαδικασίας γνωμοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς, μέχρι την τελική θεώρηση του φακέλου της κοινοποίησης και καταχώρισης της μελέτης Ασφάλειας.

Share :