GEP – VESTAS HELLAS: 12 Χρόνια Συνεργασία

Η συνεργασία της GEP με τη Vestas Hellas, χρονολογείται από το 2008 και μετρά στο ενεργητικό της αμέτρητες καθημερινές -μικρές και μεγάλες- επιτυχίες ως προς τη διαχείριση της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων και όλων των εμπλεκόμενων στα αιολικά πάρκα.

Με ικανοποίηση και υπερηφάνεια, οι δύο εταιρείες «μιλούν» για μια επιτυχημένη πορεία 12 χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, ο Χαράλαμπος Μονογυιός, Διευθυντής Κατασκευαστικών και Βιομηχανικών Έργων της GEP και ο Μανούσος Νικίας, Συντονιστής του Τμήματος Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Vestas Hellas, επισημαίνουν τον απώτερο σκοπό της συνεργασίας τους, που είναι ο μηδενισμός των ατυχημάτων.

Καθώς η παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εντείνεται χρόνο με τον χρόνο, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – και κυρίως ο τομέας της αιολικής ενέργειας – αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με όλο και περισσότερους εργαζόμενους να απασχολούνται -πλέον- σε διάφορες πτυχές του τομέα της αιολικής ενέργειας, η Υγεία και η Ασφάλειά του προσωπικού για τον παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή ανεμογεννητριών, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα.  Αξιόπιστος και αποκλειστικός συνεργάτης του ευρωπαϊκού κολοσσού στην Ελλάδα είναι η GEP, που με την τεχνογνωσία και την εμπειρία των ανθρώπων της στο πεδίο των αιολικών πάρκων και με τις πιστοποιημένες και στοχευμένες εκπαιδεύσεις κατά GWO, ανταποκρίνεται με «ζωτικής σημασίας» αποτελέσματα, στους πολύ απαιτητικούς στόχους της Vestas Hellas για τη διαφύλαξη της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων.

«Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ενέργειας, έτσι και η βιομηχανία αιολικής ενέργειας είναι γεμάτη με προκλήσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χιόνια, κεραυνοί, ισχυροί άνεμοι κ.λπ.», σημειώνει o Χαράλαμπος Μονογυιός, Διευθυντής Κατασκευαστικών και Βιομηχανικών Έργων της GEP. «Από την κατασκευή μέχρι τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη συντήρηση των αιολικών πάρκων, οι κίνδυνοι για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία παρουσιάζονται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Οι απαιτήσεις εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών Υγείας και Ασφάλειας, αλλά και συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού στα αιολικά πάρκα γίνονται όλο και πιο επιτακτικές, όσο τα δεδομένα ως προς την κατασκευή των ανεμογεννητριών μεταβάλλονται και τα γεωμετρικά τους χαρακτηριστικά μεγαλώνουν.

Κρίσιμα στοιχεία για τη διαφύλαξη της Υγείας και της Ασφάλειας στα αιολικά πάρκα, ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν, είναι αφενός μεν η υποστήριξη των μεγάλων αυτών έργων από εξειδικευμένους, έμπειρους και καταρτισμένους τεχνικούς και συντονιστές ασφάλειας, αφετέρου δε η πιστοποιημένη εκπαίδευση όλων των εργαζομένων και των εμπλεκόμενων σε κάθε έργο, ώστε να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τις δεξιότητες για την αυτοπροστασία τους και την προστασία των συνεργατών τους.  Με τη Vestas έχουμε μια άψογη πολυετή συνεργασία, γεγονός που -κυρίως- οφείλεται στην ποιότητα της επικοινωνίας μας και στο κοινό μας όραμα για την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ο στόχος των μηδενικών ατυχημάτων είναι αδιαπραγμάτευτος για τη Vestas Hellas. Οι προτεραιότητες στη συνεργασία με τη GEP τέθηκαν εξ αρχής. Οι άνθρωποι και η προστασία τους έχουν την απόλυτη προτεραιότητα.

«Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλους εμάς στη Vestas. Δουλεύουμε συστηματικά, ώστε να δημιουργηθεί σε όλους μας η νοοτροπία να διαχειριζόμαστε την ασφάλεια προληπτικά, με απώτερο στόχο τον μηδενισμό των ατυχημάτων.  Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, κάθε οργανισμός χρειάζεται χρόνο κατά το πέρασμα του οποίου -και μέσω κατάλληλων διεργασιών- πραγματοποιείται ο μετασχηματισμός της αντίληψης περί της ασφάλειας. Την τελευταία τετραετία, ο ρυθμός κατασκευής και θέσης αιολικών πάρκων σε λειτουργία βαίνει ολοένα αυξανόμενος. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται ανάγκες για πρόσληψη προσωπικού με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό και η πρόκληση για τη Vestas είναι διπλή, αφενός η διατήρηση και βελτίωση του ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για όλους τους εμπλεκομένους (προσωπικό Vestas και εργολάβοι), αφετέρου η εμφύσηση της αντίληψης για την ασφάλεια στο νέο προσωπικό.

Οδηγοί για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελούν τόσο η δέσμευση της διοίκησης της Vestas για την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας, όσο και η επιλογή εξειδικευμένων συνεργατών όπως η GEP», επισημαίνει ο Μανούσος Νικίας, Συντονιστής του Τμήματος Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Vestas Hellas.

Διαβάστε τo άρθρο  εδώ

Share :