Ενημέρωση για το νέο στέλεχος κοροναϊού 2019-nCoV – Last update 05/05/2020
Εισαγωγή

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Μετά από την εμφάνιση μιας συρροής κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Wuhan στην Κίνα, οι εκεί υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού, που ονομάστηκε 2019-nCoV.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 5 Μαΐου 2020 αναφέρθηκαν συνολικά 3.544.222 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από το νέο στέλεχος κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένων 250.977 θανάτων.  Τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σε Ευρωπαϊκές  χώρες.

Μετάδοση

Το πιο πιθανό είναι ότι η αρχική μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή φτερνίσματος, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού, δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών.

εν είναι ακόμα γνωστό για πόσο χρονικό διάστημα ο 2019–nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Επίσης, ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες, με μέσο χρόνο επώασης περίπου τις 5 ημέρες.

 

 

“Ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται.”

 

 

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή πυρετό, βήχα και κυνάγχη, έως και πολύ σοβαρά, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή, ενώ σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Δείτε τα video με τα μέτρα πρόληψης

Πρόληψη

Η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται λοιπόν συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ενώ εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά ένα αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Σε κάθε περίπτωση, η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.

Σημαντικότατη επίσης για την πρόληψη είναι η σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα και η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια για την πρόληψη της διασποράς μικροβίων. Εάν υπάρχουν ασθενείς με συμπτώματα από το αναπνευστικό, τότε θα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή σε απόσταση 1-2 μέτρα.

Σε επίπεδο επιχείρησης, συστήνεται καλός εξαερισμός των χώρων εργασίας, καθώς και εξασφάλιση διαθεσιμότητας στα εξής:

  • σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
  • θερμόμετρα
  • χαρτομάντηλα
  • απλές χειρουργικές μάσκες
  • γάντια μιας χρήσης
  • σακούλες απορριμμάτων
  • υγρά καθαρισμού επιφανειών

Ο ρόλος του προσωπικού καθαριότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς συμβάλει στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Απαιτείται συχνός καθαρισμός των επιφανειών, όπως πόμολα, επιφάνειες τουαλέτας κλπ, καθώς και έκτακτος καθαρισμός, όταν οι επιφάνειες λερωθούν από βιολογικά υγρά. Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί μάσκα, γάντια και ποδιά μιας χρήσης κατά τον καθαρισμό χώρου που έχει παραμείνει ένας ασθενής που είναι ύποπτο κρούσμα, ενώ για όσο χρόνο εργάζεται, δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.

Χειρισμός ύποπτου κρούσματος στο χώρο εργασίας

Σε κάθε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες που θα δοθούν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που είναι διάδοχος του προϋφιστάμενου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που έχει πλέον καταργηθεί. Ωστόσο, ο έγκαιρος σχεδιασμός και ενημέρωση των εργαζομένων θα συμβάλλουν στην οργανωμένη διαχείριση του ύποπτου κρούσματος και στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης.

Εάν ένας εργαζόμενος πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος για λοίμωξη από το νέο κοροναϊό, τότε ο υπεύθυνος του χώρου θα πρέπει να καλέσει άμεσα τον ΕΟΔΥ, καλώντας στα τηλέφωνα 210 5212000 και 210 5212054 (όλο το 24ωρο), να δηλώσει το ύποπτο κρούσμα και να λάβει οδηγίες αντιμετώπισής του. Σημαντικό είναι να ενημερωθεί και ο Ιατρός Εργασίας της GEP, που επισκέπτεται την εγκατάσταση (2109405866), ώστε να δώσει ενδεχομένως συμπληρωματικά μέτρα προληπτικού χαρακτήρα.

Με βάση τις τελευταίες οδηγίες, ο εργαζόμενος συστήνεται να παραμείνει στο χώρο εργασίας του (π.χ. στο γραφείο του).  Το σύστημα κλιματισμού του χώρου μπορεί να παραμένει ανοικτό, ωστόσο η πόρτα θα πρέπει να είναι κλειστή. Στον εργαζόμενο που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να χορηγηθεί άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα. Εάν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, η είσοδος στο χώρο από άλλους εργαζόμενους θα πρέπει να αποφεύγεται.

Εφόσον ο εργαζόμενος έχει αποχωρήσει από το χώρο, ο καθαρισμός των επιφανειών πρέπει να γίνεται δύο φορές (διπλό πέρασμα) με απολυμαντικό με αντιϊκή δράση. Με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, όλες οι δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται με φρέσκο διάλυμα οικιακής χλωρίνης 5,25%, σε αναλογία 1 μέρος χλωρίνη/ 49 μέρη νερού, που θα παραμείνει στην επιφάνεια 15-30 λεπτά και στη συνέχεια θα ξεπλυθεί με νερό. Οι μεταλλικές επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται με οινόπνευμα 70%, ενώ επιφάνειες εμφανώς μολυσμένες με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά πρέπει να καθαρίζονται με φρέσκο διάλυμα οικιακής χλωρίνης 5,25%, σε αναλογία 1 προς 4, που θα παραμείνει στην επιφάνεια 10 λεπτά και στη συνέχεια θα ξεπλυθεί με νερό.

 

Περιορισμός ταξιδιών

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος, ωστόσο συνιστάται οι εργαζόμενοι να αποφεύγουν ένα ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση του νέου κοροναϊού, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Εάν ένας εργαζόμενος ταξιδεύει προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια του με νερό και σαπούνι, να αποφύγει την επαφή με ασθενείς και να αποφύγει την επαφή με ζωντανά ή νεκρά ζώα, τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως μη μαγειρεμένο κρέας.

Στο πλαίσιο της επιστροφής εργαζόμενου από ταξίδι σε περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση του νέου κοροναϊού, θα πρέπει να παρακολουθείται η υγεία του ατόμου για 14 ημέρες, ενώ αν εμφανίσει συμπτώματα, όπως πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή ή βήχα, 14 ημέρες μετά την επιστροφή του, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να αναζητήσει άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

 

 

 

“Η επιδημία εξελίσσεται και οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν”
Share :