16/10: Παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς – Νέες Τεχνολογίες στην Αναζωογόνηση

Με το μήνυμα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν  να σώσουν μια ζωή» και με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών παγκοσμίως, ώστε να αυξηθεί η συχνότητα εφαρμογής ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης), προωθείται σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2018, η πρώτη παγκόσμια πρωτοβουλία – Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς – από τη Διεθνή Επιτροπή Διασύνδεσης για την Αναζωογόνηση (International Liaison Committee on Resuscitation-ILCOR).

Σε περίπτωση που συμβεί καρδιακή ανακοπή, κάθε λεπτό μετράει. Εάν ο χρόνος αναμονής του ασθενοφόρου αξιοποιηθεί με την παροχή ποιοτικών Πρώτων Βοηθειών και την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, τότε η πιθανότητα να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή αυξάνεται σημαντικά. Η Καρδιακή Ανακοπή αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως. Είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων που σε μεγάλο ποσοστό, μπορούν να αποφευχθούν.

Νέες Τεχνολογίες στην Αναζωογόνηση – Η GEP στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης στη Μπολόνια της Ιταλίας

Η GEP έδωσε και φέτος το παρόν στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, με θέμα τις «Νέες Τεχνολογίες στην Αναζωογόνηση», που πραγματοποιήθηκε στις 20-21-22 Σεπτεμβρίου στην πόλη Μπολόνια της Ιταλίας και φέρνει στην Ελλάδα όλα τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας προς όφελος της ανθρώπινης ζωής.

Το συνέδριο ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, καθώς πέρα από τις εξαιρετικές εισηγήσεις, τις προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις και τα hands-on workshops, παρουσιάστηκαν οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν για την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας και εκπαίδευσης στην αναζωογόνηση.

  • Οι «ιπτάμενοι» Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδιστές που φτάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά στο σημείο που υπάρχει καρδιακή ανακοπή με drone είναι ήδη πραγματικότητα στην Ευρώπη.
  • Η δυνατότητα εκπαίδευσης με Virtual και Augmented Reality φέρνει πλέον τα σεμινάρια «Πρώτων Βοηθειών», «Πυρασφάλειας», «Ασφαλούς Εκκένωσης», «Εργασίας σε ύψος» και «Επιβίωσης σε δύσκολες συνθήκες» ακόμα πιο κοντά σε ρεαλιστικές συνθήκες, κάνοντας την πρακτική άσκηση σε ακραία εκπαιδευτικά σενάρια εφικτή, με μηδενικό κίνδυνο για τους εκπαιδευόμενους. Οι νέες αυτές τεχνολογίες είναι το μέλλον στην εκπαίδευση και η GEP σχεδιάζει ήδη τα εκπαιδευτικά τις προγράμματα που θα έχουν ενσωματωμένα στην παραδοσιακή εκπαίδευση με προσομοίωση, το περιβάλλον της Virtual και Augmented Reality.
  • Οι πιο σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες για εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής είναι πλέον κτήμα μας, καθώς εκπαιδευτήκαμε από τους καλύτερους στον κόσμο στο πώς προσφέρεται υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη φροντίδα υγείας μέσα αλλά και έξω από νοσοκομείο, αξιοποιώντας την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη. Η εκστρατεία «Kids Save Lives» για την εκπαίδευση παιδιών στις Πρώτες Βοήθειες ήταν και φέτος στο επίκεντρο, με παιδιά να εκπαιδεύονται σε ελάχιστο χρόνο στο πώς να εφαρμόζουν απλές τεχνικές που μπορεί να σώσουν μια ζωή!
Share :