Εμβολιασμοί

Τα εμβόλια είναι το πιο δυνατό όπλο στην φροντίδα της υγείας των εργαζομένων σας, για την πρόληψη των νοσημάτων που οφείλονται σε βιολογικούς παράγοντες, όπως ο ιός της ηπατίτιδας Β, το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου ή ο ιός της γρίπης.

Ανάλογα με τη φύση της εργασίας, συνήθως πραγματοποιούνται οι εξής εμβολιασμοί:

  • αντιτετανικός για εργαζόμενους σε εξωτερικούς, υπαίθριους χώρους, με κίνδυνο τραυματισμού, οικοδόμοι, αγρότες,
  • έναντι Ηπατίτιδας Β για επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενους ερευνητικών εργαστηρίων, υπηρεσιών καθαριότητας, προσωπικό συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων,
  • ηπατίτιδα Α για επαγγελματίες υγείας, προσωπικό συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, υδραυλικοί, χειριστές τροφίμων (ως μέτρο δημόσιας υγείας), προσωπικό ιδρυμάτων, βρεφονηπιακών σταθμών,
  • αντιγριππικός για επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς και άτομα με βεβαρυμένο ατομικό ιατρικό ιστορικό και προβλήματα αναπνευστικού.

Πότε είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός εργαζομένων 

Τα περισσότερα εμβόλια συστήνεται να γίνονται σε μικρή ηλικία, ωστόσο σε κάποιους εργαζόμενους που έχουν αμελήσει τις αρχικές, επαναληπτικές ή αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων τους και ταυτόχρονα η εργασία τους συνεπάγεται κίνδυνο έκθεσης, τα εμβόλια πρέπει να χορηγηθούν για την προστασία της υγείας τους.

Επίσης, εργαζόμενοι που πραγματοποιούν συχνά επαγγελματικά ταξίδια και επισκέπτονται περιοχές με ανεπαρκείς υγειονομικές συνθήκες και χώρες με τροπικά νοσήματα, χρειάζονται έγκαιρη ιατρική συμβουλευτική. Αυτή περιλαμβάνει το σχεδιασμό και υλοποίηση εμβολιαστικού προγράμματος, ίσως και την λήψη προφυλακτικής αγωγής όπως στην περίπτωση της ελονοσίας.

Ο νόμος

Ο κίνδυνος έκθεσης εργαζομένων σε βιολογικούς παράγοντες καταδεικνύεται στη Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου και συνεπάγεται μεταξύ άλλων την υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα εμβολιασμού, όπως προβλέπεται στο Π.Δ. 186/1995.

Ο εμβολιασμός αυτός πρέπει να υλοποιείται τηρώντας συγκεκριμένα πρότυπα, όπως το πρόγραμμα αναμνηστικών ή επαναληπτικών δόσεων και τα χρονικά μεσοδιαστήματα.

Εμβολιαστικά προγράμματα από τη GEP

Το είδος των εμβολιασμών που κρίνονται απαραίτητοι καθορίζεται από τους ειδικούς συμβούλους επαγγελματικής υγείας της  GEP  με στόχο την απόλυτη θωράκιση της υγείας των εργαζομένων.

Οι επιστήμονες υγείας της GEP πραγματοποιούν εμβολιασμούς είτε στο χώρο εργασίας ή στο ιατρείο της GEP, τηρώντας σχετικούς καταλόγους και χορηγώντας ατομικά δελτία εμβολιασμών.

Η GEP μπορεί να υλοποιήσει οποιοδήποτε εμβολιαστικό πρόγραμμα ανεξάρτητα από τις άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες της.

Share :