Έκτακτα Μέτρα Προστασίας 13.11.2020

Δημοσιεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2020 η τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωναϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020».

Η απόφαση υπό στοιχεία Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 72687 περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής σημεία και ισχύει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και ώρα 16:00:

  1. Διαμόρφωση πίνακα για συγκεκριμένες δραστηριότητες (καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων, δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών, δραστηριότητες σχολών οδηγών αυτοκινήτων, δραστηριότητες σχολών επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και σχολές επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων και υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών)
  2. Διευκρινίσεις σχετικά με την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση
  3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00 εκτός κι αν πρόκειται αποκλειστικά για
    • μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας
    • μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία)
    • ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο

Η σημαντική αυτή τροποποίηση στηρίζεται στην εκτίμηση των αρχών ότι πραγματοποιούνται μη απαραίτητες μετακινήσεις. Ως εκ τούτου κατά τις ώρες 21:00 έως 5:00 ο κωδικός 6 στο SMS που αποστέλλεται στο 13033, αφορά μόνο σε βόλτα με κατοικίδιο και όχι ατομική άθληση.
Επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και φορείς αισιοδοξούν ότι η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με σημαντικά μέτρα δημόσιας υγείας θα οδηγήσουν το επόμενο διάστημα σε έλεγχο της πανδημίας στη χώρα, η οποία ακόμα δεν έχει αναχαιτιστεί, όπως δείχνουν τα δεδομένα που αφορούν στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου.

Share :